Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Mye forandrer seg også i...

Morks Maskinsetteri AS
20 år i tjeneste for Råde menighetsblad

Mye forandrer seg - også i Råde, men Menighetsbladet kommer trofast. Formatet er forandret, layouten også. 
Dessuten har fargene satt mer og mer preg på bladet. 
Men én ting er uforandret. 

Vi ser det nederst på s. 3: GRAFISK PRODUKSJON: Morks Maskinsetteri a.s. 
Faktisk er det nøyaktig 20 år siden dette sto på s. 3 for første gang, og dette er virkelig verdt et par menighetsbladsider.

Det lukter nytt når vi kommer inn i Morks Maskinsetteris lokaler. Det er sannelig ikke rart. Harald Mork har brukt det siste halve året til å sette i stand kjelleren hjemme i Treull Allé 1 og gjort klart til nytt hjemmekontor.

Flyttingen fra Idrettsveien skjedde 1. januar i år, da 10 års leiekontrakt gikk ut. 
Nå blir det ikke mer flytting, konstaterer han. Her kommer vi til å bli, det som er igjen av utstyr, maskiner 
og jeg. For mye har forandret seg i denne bransjen, og mange flyttinger har det vært. 
Men oppdragene strømmer fortsatt på, og Harald Mork er stadig i gang med å utforme trykksaker for nye 
og gamle oppdragsgivere.

Det begynte i 1971 da Harald og broren, Svein, startet Morks Maskinsetteri a.s i kjelleren hjemme i Skogveien 13 her i Råde. Harald hadde fått svennebrev både som typograf og maskinsetter, og nå fikk guttene nok å gjøre med å støpe blysats, linje for linje, til bok og avisbransje. Maskinene tok plass. 
Det ble etter hvert fullt i kjelleren, og bedriften flyttet til Sarpsborgveien 5, der det er legekontor nå. 

Der fikk vi til trykkeri i garasjen, og det var mye utstyr som skulle til, både for trykking, skjæring, stifting 
og falsing, forteller han. Senere ble det mange år i lokaler i Ottar Solbergs bygg (Bilauksjonen), 
Volvo og i Idrettsveien. Bedriften hadde på det meste ni ansatte.

Jobbene har vært mange og mangfoldige. Harald nevner som eksempler ei diktsamling av Ole Paus, «Tekster fra en trapp» 1971, der det bare skulle stå noen få linjer på hver side, ett av bindene til Fredrikstad bys historie, Vålerenga-avisa, en del senteraviser samt vår egen «Råde i Fokus». Ei bok som skulle være kjent for mange i Råde, er Hejes "Håndbok for Landbruket". Den har han også vært med på å sette.

Dataverdenen revolusjonerte bransjen. Utstyret var uhyggelig kostbart i oppstarten, 
og ikke alle maskinene eller programmene var verdt å satse på. En og annen blindgate har det blitt og dyrt utstyr ble kassert etter kort tid. Vi måtte jo følge med i alt nytt, og vi var våre egne læremestere. Camilla, dattera mi, gikk læretiden sin hos oss, tok deretter 2-årig Grafisk højskole i København.

I de siste 21 årene har vi hatt én trykker i tillegg. Fra 1986 var Geir Kristoffersen fra Råde ansatt fram til 1998, deretter var Geir André Pettersen fra Sarpsborg ansatt fra 1988 til 2007.
Morks Maskinsetteri a.s ble etablert i 1971. I løpet av disse snart 38 år har 7 lærlinger fullført læretiden og fått svennebrev.

Nå sitter Harald alene, men med kona, Kirsten, som regnskapsansvarlig. Mac-maskinene gjør flere ansatte overflødig. Selve trykkingen har andre overtatt.

Det var daværende sokneprest, Lazlo Terray, som kom med menighetsbladet for 20 år siden. Jeg ga en pris, og siden har jeg holdt på med bladet, forteller Harald Mork. 
Han er selv med på møtene i Menighetsbladkomitéen. Her legges planene for neste nummer. Forside og temaer diskuteres, innkommet stoff får sin plass. 

Oppgaver blir fordelt, og tidsfrister satt. Stoffet havner etter hvert hos Ingbjørg Grimstad på Menighetskontoret, som samler det hele og sender det til Morks Maskinsetteri. Her settes bladet side for side. For sikkerhets skyld havner en utskrift til korrektur hos Ranveig Wiersholm. Så kan alt, ved hjelp av noen tastetrykk, oversendes til serveren hos Stens trykkeri i Rygge. 

Her tar det ikke mange timene før et nytt, ferskt, Råde Menighetsblad ligger ferdigpakket. En truck løfter eskene rett inn i Morks varebil. Så fraktes alt til Råde Musikkorps som distribuerer bladet i løpet av et par dager.

Vi sammenlikner det nye menighetsbladet med bladet som kom ut for 20 år siden. Forskjellene er påfallende. Morks maskinsetteri har tydeligvis klart å følge med i tiden. Og for oss blir bladet i grunnen mer interessant når vi aner hvilken innsats som ligger bak.

Harald_Mork

Harald Mork sitter her med det første nummer av Menighetsbladet som ble produsert av Morks Maskinsetteri a.s, desember 1988, samt bladet fra desember 2008.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

© 2024 Morks Maskinsetteri AS